Letnie upały prowadzą do spadku produkcyjności krów mlecznych i strat finansowych gospodarstw. Jak walczyć ze stresem cieplnym u krów mlecznych?

Zima dobiegła końca, a temperatury są coraz wyższe. O ile dla większości rolników jest to dobra wiadomość, to producentom mleka może przysporzyć zmartwień, związanych z problemami stresu cieplnego w stadach. W odpowiedzi na ich potrzeby firma De Heus wprowadza do oferty nowy produkt – Bestermine Lato. Jest to pierwszy w Polsce produkt, skutecznie niwelujący efekt stresu cieplnego u krów, sprawdzony na wielu gospodarstwach.

Czym jest stres cieplny i skąd się bierze?

Od kilku lat widoczne są zmiany klimatyczne. Fale upałów są coraz dłuższe, a zimy cieplejsze. W Europie prognozuje się w najbliższych latach straty z powodu spadku produkcji mleka, które będą efektem stresu cieplnego.

Przy temperaturze w oborze powyżej 20°C zwierzęta mają już problem z termoregulacją organizmu, co skutkuje spadkiem pobrania pasz. Krowy mają problem z oddaniem nadwyżki ciepła, wytworzonego w wyniku fermentacji w żwaczu. Dotyczy to przede wszystkim krów wysokoprodukcyjnych. Upał powoduje u nich powstawanie tzw. stresu cieplnego, który prowadzi do spadku wydajności produkcji mleka – w skrajnych przypadkach nawet o 30%. Kolejnymi objawami jest spadek parametrów rozrodu.

Czym jeszcze grozi stres cieplny?

  • znaczącym spadkiem odporności,
  • spadkiem rentowności (mniej mleka, zacieleń, wzrost kosztów weterynaryjnych itp.),
  • trudnymi porodami i obniżeniem parametrów rozrodu (spadek poziomu hormonów),
  • wzrostem kulawizn w stadzie,
  • wzrostem upadków krów i cieląt,
  • spadkiem produkcji mleka średnio o 5-7 litrów na krowę.

 —  W wyniku stresu cieplnego hodowcy muszą mierzyć się z niższym indeksem zacieleń i wydłużeniem okresu międzywycieleniowego. Nowo narodzone cielęta moją znacznie niższą wagę pourodzeniową. Upadki zwierząt przekładają się na straty finansowe, nawet do 800 zł za jedną sztukę – mówi Wojciech Szwarc, kierownik regionalny ds. bydła De Heus.

Krowy zaczynają odczuwać stres cieplny już przy 20°C i wysokiej wilgotności powietrza. Można wtedy zaobserwować u zwierząt przyśpieszony oddech (ponad 60/min), apatię oraz zwiększony pobór wody.

Jak uniknąć stresu cieplnego u krów?

Skutecznym sposobem na zminimalizowanie efektów stresu cieplnego, jest poprawa wentylacji w oborze oraz zraszanie powietrza w miejscu przebywania krów. W walce z nim pomaga również zwiększenie koncentracji energii w dawce poprzez np. dodatek tłuszczu chronionego. Pomocna będzie także zmiana godzin karmienia – zadawanie  paszy wczesnym rankiem oraz późnym wieczorem, a także optymalizacja poziomu włókna w dawce.

Bestermine Lato — rewolucja wśród produktów dla bydła mlecznego

 —  Ujemny efekt stresu cieplnego  można ograniczać  poprzez dodatek  nowego suplementu firmy De Heus – Bestermine Lato. Jest to pierwszy tego typu produkt w kraju, radzący sobie ze stresem cieplnym u krów. Doskonale reguluje gospodarkę przemian mineralnych, w wyniku czego krowa łatwiej oddaje nadmiar ciepła, zapobiega spadkom produkcji mleka oraz apetytu, a także łagodzi złe efekty wysokich temperatur – cieszy się Wojciech Szwarc.

Bestermine Lato:

  • zapobiega spadkom pobrania dawki oraz spadkom produkcji mleka,
  • optymalizuje wykorzystanie energii w żwaczu,
  • pokrywa potrzeby kluczowych makroelementów.

Kiedy zacząć i jak stosować suplementację Bestermine Lato?

Najlepszym momentem na zastosowanie suplementacji Bestermine Lato, będzie wzrost temperatur powyżej 18°C. Przy podawaniu mieszanki mineralno-witaminowej konieczne jest zapewnienie ciągłego dostępu do świeżej wody, ze względu na wzmożone pragnienie. Dawkowanie należy dostosować do temperatury, jaka jest w oborze. Od 25 do 30 stopni C należy użyć 200g na jedną sztukę bydła na dzień. Powyżej 30° powinna to już być dawka od 300 do 500 gramów.

De Heus - ekspert w żywieniu zwierząt i lider w dostarczaniu rozwiązań żywieniowych na polskim rynku paszowym.

Firma De Heus działa w ponad 50 krajach na całym świecie, wspierając osiągnięcia swoich klientów: producentów żywca, mleka, jaj i ryb. Nieustannie, wspólnie z klientami, firma wzmacnia wydajność i rozwój technologiczny, wykorzystując swoją bogatą wiedzę o żywieniu i hodowli zwierząt.

Na polskim rynku paszowym De Heus obecny jest od ponad 25 lat. Produkuje mieszanki paszowe pełnoporcjowe, mieszanki uzupełniające (koncentraty), a także mieszanki mineralno-witaminowe (premiksy) i preparaty mlekozastępcze.

Posiada szeroką ofertę rozwiązań żywieniowych dla hodowców drobiu, bydła i trzody chlewnej. Roz­wiązania te cechują się wysoką jakością oraz optymalnym zbilansowaniem recepturowym. W skład produktów wchodzą jedynie surowce najwyższej jakości. Dodatkowo, kontrola komponentów pasz i wymagające procedury produkcyjne sprawiają, że produkty są bezpieczne i zdrowe dla zwierząt i ludzi.

Znakami rozpoznawczymi firmy są profesjonalne doradztwo żywieniowo-techniczne oraz specjalistyczne programy żywieniowe „szyte na miarę” potrzeb klientów. De Heus oferuje również doradztwo w budowie obiektów inwentarskich, realizowane przez profesjonalistów z działu Agra-Matic.

  • Karolina Pietrzko
  • Specjalista ds. marketingu - PR i komunikacja
  • kpietrzko@deheus.com
  • +48 602 319 100
  • +48 602 319 100
  • De Heus Sp. z o. o.